“Ik volgde een opleiding elektromechanica bij Campus D'Hek in Landen. Ik wilde altijd een technische opleiding volgen. Ik presteerde immers vrij goed met mijn handen. De keuze voor elektromechanica was daarom vrij logisch. Sleutelen aan voertuigen genoot daarenboven met stip mijn voorkeur”.
Na het beëindigen van zijn studies, wist hij nog niet duidelijk of hij verder zou studeren of meteen beginnen werken.
“Nog vóór de laatste examenperiode zijn we met onze school bij Keolis op bezoek gekomen. Ik had nog nooit een onderhoudswerkplaats aan de binnenkant gezien. Ik wilde graag weten of ik bij Keolis een vakantiejob als mecanicien tijdens de zomervakantie mocht invullen. Tot mijn grote verrassing kon ik meteen met een vast contract starten. Ik heb geen seconde getwijfeld en ben meteen aan het werk gegaan.”
Veel geleerd door de praktijk
Jaan startte anderhalf jaar geleden, op achttienjarige leeftijd als onderhoudstechnicus bij Keolis.
“Van de eerste dag werd ik erg goed begeleid door mijn collega’s Frank, Johan en Werner. Zij wilden mij snel, verder opleiden. Met succes, want na een tweetal weken kon ik zelfstandig aan de slag. Dat is uitzonderlijk snel en is niet voor iedereen weggelegd. Tijdens mijn schoolopleiding kocht ik op mijn 16 jaar mijn eigen auto om er zelf aan te kunnen sleutelen. Door op jonge leeftijd in de praktijk bezig te zijn, leerde ik veel zaken die ik in mijn job nu kan gebruiken.”
Wat het verschil is tussen werken aan autobussen en aan wagens? “Bussen hebben grotere onderdelen dan auto’s. Bij een bus hangt alles aan elkaar. Het functioneren van een autobus heeft in essentie te maken met het luchtdruksysteem. Auto’s hebben veeleer aparte onderdelen. Met een computer kan je een bus volledig uitlezen. Vrij snel weet je waar de defecten en de mankementen zitten.”
Jaan vindt de variatie in zijn job erg leuk. “Je doet nooit hetzelfde werk. Mijn takenpakket is erg breed: het onderhouden van voertuigen, motorproblemen detecteren en oplossen, de bus onderaan uitbouwen en grote stukken demonteren, … Als mecanicien doe je allerlei taken. Maar ik werk vooral heel graag met de computer.”
Als kers op de taart: de werksfeer is goed. “Als je hulp nodig hebt van je collega’s, word je uit de nood geholpen. Als je iets niet begrijpt of weet, kan je altijd vragen stellen. Als jongeling word je goed onthaald.”
Hoe de toekomst eruit ziet? “Ik kan de toekomst niet voorspellen. Ik weet niet waar ik binnen enkele jaren zal staan. Maar ik heb vertrouwen in de toekomst en doe mijn werk erg graag, dus we zien wel. Binnenkort ga ik sowieso voor mijn rijbewijs D via de Keolis Drivers Academy, zodat ik zelf de voertuigen binnen en buiten kan rijden. Ondertussen werk ik hard verder en leer ik elke dag bij.”
Jaan toont fier zijn werkbak, die altijd netjes en ordelijk opgeruimd is. “Ik ruim mijn materiaal altijd op nadat ik aan een bus gewerkt heb. Ik zie meteen of ik in een voertuig iets vergeten ben. Dit heb ik thuis geleerd!”
Lees meer over Keolis.
Wat er zoal gebeurt bij Keolis ontdek je hier.