De politie op bezoek bij Keolis in Cuesmes

Een dag vol sensibilisering rond veiligheid en gezondheid, met inspecteur Bertrand Caroy.

Bij de start van het nieuwe schooljaar nam Rosario Bufalino, werkplaatsverantwoordelijke in Cuesmes (bij Bergen), het initiatief om een sensibiliseringsactie voor chauffeurs te organiseren. Dit gebeurde in samenwerking met de politie en inspecteur Bertrand Caroy, met als doel om chauffeurs bewust te maken van gezondheids- en veiligheidskwesties. Zo ging het over hun eigen welzijn en dat van hun passagiers. Deze sessie hing samen met de jaarlijkse "back to school"-bijeenkomst die wordt georganiseerd door Jérémy Dangreaux, Operations Manager, en zijn team.

 

Een pedagogische interventie

Dominique Yagapen, Onderhoudsverantwoordelijke in Wallonië, benadrukt dat deze sessie geen repressief karakter had, maar wel educatief van aard was.

De sessie behandelde een aantal belangrijke onderwerpen, met extra aandacht voor het respecteren van de verkeersregels. De politie waarschuwde in het bijzonder voor de gevaren van drugs- en alcoholgebruik. “Het is belangrijk om te onthouden dat bij Keolis een nultolerantiebeleid geldt voor rijden onder invloed,” legt Dominique uit.

Er werd gewezen op de desastreuze effecten van deze stoffen op de reflexen en het beoordelingsvermogen van bestuurders. Volgens verkeersinstituut VIAS speelt alcohol een rol bij minstens 1 op de 10 verkeersongevallen.

Inspecteur Caroy vestigde op zijn beurt de aandacht op de risico's van het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur, wat zorgt voor een afleiding en die het risico op ongevallen aanzienlijk verhoogt.

 

Systematische technische inspecties

Met de steun van Iveco werd ook de nadruk gelegd op het belang van het kennen en naleven van de geldende voorschriften, die noodzakelijk zijn om veilig op de baan te zijn. Onze chauffeurs kregen een training om hen te herinneren aan de inspectie die hun voertuigen vóór elke rit moeten ondergaan: controle van de waarschuwingslampjes, luchtdruk, banden en veiligheidssystemen, om eventuele technische storingen te voorkomen. Ze kregen ook de gelegenheid om zich vertrouwd te maken met het gebruik van alcohol- en drugstests.

De tussenkomst van de politie zorgde voor een waardevolle uitwisseling van informatie, zodat onze chauffeurs het nieuwe schooljaar in de beste omstandigheden konden beginnen.

“Deze sessie was erg interessant voor onze chauffeurs,” concludeert Rosario.

Bij Keolis Belgium is de veiligheid van onze passagiers en onze chauffeurs een absolute prioriteit. We blijven investeren in sensibilisering om iedereen een veilige en vlotte reis te bezorgen.

  • EQUI
  • La formation