Flexi-job als buschauffeur in de praktijk: voorwaarden en voordelen

Sinds 1 januari 2024 is het systeem van flexi-jobs van toepassing op de functie van buschauffeur. Dit wil zeggen dat je brutoloon je nettoloon wordt. Maar wat zijn de voorwaarden om als flexi-jobber aan de slag te kunnen? In dit artikel doen we het systeem uit de doeken.

André Rappe, HR-directeur bij Keolis Belgium, legt het systeem uit. “Om nieuw talent aan te trekken voor het beroep van buschauffeur en om het chauffeurstekort weg te werken, heeft de federale regering het systeem van flexi-jobs uitgebreid naar de bus- en autocarsector. Deze regeling was vroeger enkel van toepassing in onder meer de horecasector, maar is nu ook voor ons beschikbaar. Concreet betekent dit dat specifieke werknemers onder bepaalde voorwaarden recht hebben op de regel “Brutoloon = Nettoloon”. Er worden dus geen belastingen meer betaald op het loon in het systeem van flexi-jobs, wat een groot financieel voordeel betekent.

Voorwaarden en voordelen

Deze regel geldt nu voor:

1. Werknemers die 4/5e werken bij een andere onderneming dan Keolis en extra uren als buschauffeur in een tweede onderneming (zoals Keolis) willen werken. Deze overuren worden dan uitbetaald zonder belastingaftrek.

2. Werknemers die met (vervroegd) pensioen zijn en nog steeds voor Keolis werken: deze collega’s kunnen nu profiteren van een hoger nettoloon voor hetzelfde werk.

3. Werknemers die met (vervroegd) pensioen zijn en niet (meer) voor Keolis werken, maar die graag (weer) bij ons willen komen werken.

Ter verduidelijking een samenvattende tabel van de mogelijke situaties:

 
Situatie Werkregime of werktijd Impact op loon
Een chauffeur die voor een andere onderneming werkt dan Keolis Deze persoon werkt 4/5de of 5/5de voor een andere werkgever (in eender welke functie en in eender welke sector)
EN
deze persoon wil enkele uren, één of twee dagen per week voor Keolis werken als (reserve)chauffeur
Het contract van deze persoon bij Keolis is een flexi-jobcontract met de regel "brutoloon = nettoloon" (*)(**)
Een chauffeur die voor Keolis werkt en met pensioen gaat (al dan niet vervroegd) Ongeacht de tijd die deze persoon voor Keolis gewerkt heeft of werkt Op vraag van de chauffeur kan het contract omgezet worden naar een flexi-jobcontract met de regel "brutoloon = nettoloon" (*)
Een chauffeur met pensioen (al dan niet vervroegd) die niet werkt of bijklust Deze persoon kan opnieuw aan de slag bij Keolis als buschauffeur, met een werkregime naar keuze De persoon kan werken met een flexi-jobcontract met de regel "brutoloon = nettoloon" (*)

(*) Onder bepaalde voorwaarden: voor mensen met een volledig pensioen, ouder dan 64 jaar of met een loopbaan van 45 jaar, bruto = netto, zonder inkomensplafond. Voor mensen met vervroegd pensioen, bruto = netto, als het betreffende inkomen onder €12.000/jaar blijft.

(**) Flexi-job is niet van toepassing als de twee werkgevers deel uitmaken van dezelfde financiële groep.

Geert Bauters

GEERT (67) HEEFT EEN FLEXI-JOB BIJ KEOLIS: "ELKE MAAND VERBAASD VAN HET CIJFER DAT OP MIJN LOONBRIFEF STAAT"

Voor Geert is een flexicontract enorm interessant, want als gepensioneerd chauffeur kan je onbeperkt bijklussen. “Een flexijob als buschauffeur is erg aantrekkelijk. Elke maand opnieuw ben ik verbaasd van het cijfer dat op mijn loonbrief staat. Met de bus rijden is een echte passie en een hobby, het menselijk contact is geweldig. Als ik er dan ook nog goed mee kan verdienen, is dat geweldig natuurlijk."

"Ik kan me niet voorstellen om elke dag thuis te zijn en tussen 4 muren te zitten, want ik ben graag op weg. Als het toch teveel wordt, kan ik dat perfect aangeven en houdt de planning hier rekening mee. Voor mij is het systeem van flexi-jobs perfect.”

Chauffeurs NOH

Interesse in een flexi-job bij Keolis?