De Lijn Bussen

Vraag & antwoord: contracten De Lijn & overnames

Op deze pagina vind je meer informatie over de aanbesteding van De Lijn en de resultaten ervan.

Bij de recente aanbesteding geregeld vervoer van De Lijn zijn we als Keolis niet over de gehele lijn als winnaar uit de bus gekomen. In sommige regio's, zoals Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant, verliezen en winnen we contracten, in sommige regio's, zoals Oost- en West-Vlaanderen, winnen we terrein. 

Dit nieuws is uiteraard teleurstellend voor ons allemaal, maar doet geen afbreuk aan de inspanningen en het harde werk dat door iedereen elke dag is geleverd.  We blijven één van de belangrijkste onderaannemers voor De Lijn, met geregeld vervoer in alle provincies.

De aanbesteding was grotendeels financieel gedreven. Als Keolis hebben we degelijke en scherpe offertes ingediend. Op vlak van kwaliteit hebben we zelfs de maximale score gekregen. We willen daarom alle collega's bedanken voor hun harde werk om deze aanbesteding op tijd en volledig in orde op te maken.

Aangezien we in een periode van onzekerheid leven, proberen we hieronder de meest gestelde vragen op te lijsten en te beantwoorden. We doen dit in alle openheid met de informatie die we hebben. We gaan niet in op persoonlijke dossiers.

Deze webpagina werd voor het laatst geüpdatet op 22/10/2024.

Over de openbare aanbesteding van De Lijn

  • Keolis Belgium's grootste activiteit bestaat uit onderaanneming van De Lijn en De Tec, goed voor 62% van onze activiteiten. Wanneer een overheid bepaalde diensten wil bestellen bij (private) ondernemingen, dan moet zij dat doen in de vorm van een openbare aanbesteding

    De Lijn zette onlangs een deel van haar privaat-uitbestede lijnen/loten opnieuw in de markt via zo'n openbare aanbesteding. Als deelnemer aan deze aanbesteding dien je offertes met prijzen en plannen in om loten te winnen.

    Als deelnemer krijg je punten op 100. Van die 100 punten stonden bij deze aanbesteding 80 punten op de ingediende prijs, 16 op het implementatieplan en operationeel plan (dus je ‘verhaal’ als bedrijf en hoe je het werk zeer concreet wil uitvoeren op vlak van stelplaatsen, personeel, planning, ...). Tot slot staan 4 punten op vergroening en elektrificatie.

    Het verschil in punten tussen de verschillende deelnemers aan de aanbesteding zat voornamelijk in de prijs. Dit is het geval voor de meeste openbare aanbestedingen. 

  • Er was algemeen een verplicht minimum elektrificatietraject. Pas naar het einde van het contract gaat dit naar 100% elektrisch. Wij hebben overal het minimumtraject gevolgd. We hebben onze ingediende prijzen intussen laten narekenen door Keolis Frankrijk en door Keolis Zweden. Zij kwamen op vergelijkbare prijzen uit. 

  • Over het algemeen verliezen we terrein in Vlaanderen omwille van de bikkelharde concurrentie, vooral op vlak van de ingediende prijzen bij de offertes. In de volgende secties vind je de resultaten van jouw provincie.

  • In Limburg verliezen we contracten van onze stelplaatsen in Landen, Genk, Tessenderlo en Borgloon. In Maaseik en Hamont blijven we Lijnritten uitvoeren. Daarnaast blijven we ook de vervoer op maat-contracten (VOM) uitvoeren en blijft de activiteit van het bijzonder geregeld vervoer doorgaan zoals voordien.

  • In Antwerpen verloren we het contract voor stelplaatsen Edegem en Tisselt. De contracten in Wuustwezel blijven de volgende jaren nog doorlopen.

  • In Vlaams-Brabant verloren we onze contracten in Halle. In Groot-Bijgaarden en Tildonk verliezen we een deel van onze activiteiten. In Kortenberg verloren en wonnen we een contract. Er lopen nog heel wat contracten enkele jaren verder. De contracten in Neder-over-Heembeek blijven de volgende jaren nog doorlopen

  • In Oost- en West-Vlaanderen wonnen we loten en breiden we onze dienstverlening binnen het geregeld vervoer uit. De overige activiteiten (vervoer op maat (VOM), bijzonder geregeld vervoer en ongeregeld vervoer) gaan door zoals voordien.

Over de CAO32bis en overnames

  • Een sectorovereenkomst “CAO automatische overgang van personeel” (gebaseerd op de CAO32bis) werd afgesloten naar aanleiding van de aanbesteding in het geregeld vervoer. Het is een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) waarin regels vastgelegd zijn bij een overname van het personeel van het ene bedrijf naar een ander bedrijf.

    Wat zijn de kernpunten van de CAO die werd afgesloten op sectorniveau betreffende de automatische overgang van personeel?

    • als alle chauffeurs van een Keolis-stelplaats worden overgenomen door een overnemer, worden alle betrokken Keolis-chauffeurs automatisch getransfereerd op 01/07/2025;
    • als er maar een deel van de chauffeurs van een stelplaats worden overgenomen door een overnemer, dan worden tussen Keolis en de Sociale Partners objectieve criteria afgesproken om vast te leggen wie er overgaat en wie niet op 01/07/2025;
    • als de chauffeurs binnen een Keolis-stelplaats worden overgenomen door verschillende overnemers, dan is het aantal chauffeurs dat naar de ene overnemer overgaat en het aantal chauffeurs dat naar een andere overnemer overgaat in proportie tot het aantal lijnen dat wordt overgenomen door elkeen van de overnemers;
    • dit gezegd zijnde kan je, als je dit liever wil, bij Keolis blijven, in een andere stelplaats (van dezelfde of van een andere vennootschap), als daar plaats is en als de overnemer zijn akkoord geeft 
    • bij transfer naar een overnemer, worden je remuneratiepakket en je bedrijfsanciënniteit overgenomen
    • ben je in (voltijds of deeltijds) tijdkrediet of thematisch verlof, dan geldt dit ook bij de overnemer, als de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) akkoord gaat

    Bijkomende puntjes:

    • met betrekking tot de eindejaarspremie van 2025: als je op 01/07/2025 overgaat naar een overnemer wordt de helft van je premie betaald door Keolis, en de andere helft door de overnemer, mits aan de gekende voorwaarden voldaan is
    • met betrekking tot de ARAB-vergoeding in 2025: voor de 1° en 2° kwartaal betaalt Keolis, voor het 3° en 4° kwartaal betaalt de overnemer, mits aan de gekende voorwaarden voldaan is
  • Indien je filiaal overgenomen zal worden, zal het verlof voor 2025 in samenspraak met Keolis én de nieuwe werkgever moeten besproken worden, aangezien alle vakantie vanaf juli 2025 al bij de nieuwe werkgever zal ingeboekt worden.

  • Neen. Collega's die via de KDA werden opgeleid, ondertekenden een addendum waarbij ze akkoord gaan om een deel van de opleidingskosten terug te betalen als ze vroegtijdig uit dienst gaan.

    Deze terugbetalingsverplichting valt weg in geval van een overname in het kader van de CAO32bis. Ook voor collega's die buiten de regelgeving van de CAO vallen, valt de terugbetaling weg.

  • Keolis engageert zich om de contracten zo goed mogelijk af te werken en de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. We blijven rekruteren en zetten in op nabijheidsmanagement om de werknemers te ondersteunen en te motiveren.

  • Met vragen over de operationele werking van de overnemer, kan je bij de overnemer zelf terecht. Zij zullen je verder helpen:

    Hansea: VragenKeolis@hansea.be

    Voorstellingspresentatie Hansea


    Waaslandia: ben@waaslandia.be en hr1@waaslandia.be

    Voorstellingspresentatie Waaslandia


    De Decker - Van Riet:

    HR-gerelateerde vragen: hr@dedecker-vanriet.com.

    Operationele vragen aan Filip Verbinnen: fverbinnen@dedecker-vanriet.com

    Voorstellingspresentatie De Decker - Van Riet


    Sylvae Tours: Marc.VandenBossche@Sylvae.be

Vragen?