elektrisch-autonoom-voertuig

Elektrische voertuigen

Ook autonome shuttles

De eerste 100 % elektrische voertuigen van Keolis in België rijden rond in Gent. Onder de naam 'Wandelbus' rijden enkele elektrische busjes door het autovrije gebied van de Gentse binnenstad. De eerste 100 % autonome en elektrische busjes rijden op het domein van de Grotten van Han in Han-sur-Lesse en in het toeristische gebied van Waterloo.

Autonome shuttles in Han-sur-Lesse en Waterloo

Keolis test volop 100 % elektrische en autonome shuttles test in België. Sinds september 2018 rijden er zelfrijdende busjes op een traject van 500 meter lang in het toeristische gebied van de grotten van Han in Han-Sur-Lesse, in het zuiden van België en sinds oktober rijden ook een aantal autonome bussen op een route van 2,4 km in het toeristische gebied van Waterloo. De shuttle vervoert de bezoekers tussen de Leeuwenheuvel, het Waterloomuseum en de boerderij van het Château d'Hougoumont.

 

De NAVYA autonome elektrische shuttle biedt plaats aan maximaal 15 passagiers, inclusief personen met beperkte mobiliteit (er is een speciale ruimte voor rolstoelen). Het voertuig beschikt over Lidar-sensoren, een GPS RTK-systeem, een odometrisch systeem, een V2X-aansluiting en camera's, zodat het voertuig andere voertuigen en voetgangers kan detecteren en op openbare wegen kan rijden. Het doel van de test is om de reacties van passagiers en weggebruikers te bestuderen om de technologie te verbeteren en ervoor te zorgen dat deze veilig en naadloos in het dagelijks leven in de stad past, voordat ze op andere toeristische locaties wordt geïmplementeerd.

>>> Meer info over Navya

>>> Meer info over de autonome shuttles bij Keolis internationaalde tests in andere landen

 

Elektrische busjes in Gent

De Wandelbusjes in Gent worden bestuurd door een professionele chauffeur en zijn gratis toegankelijk en zijn bedoeld om mensen die minder goed te been zijn makkelijker te verplaatsen. Drie elektrische busjes voor 8 personen rijden van maandag tot zaterdag en op koopzondagen door het centrum over een vast traject. Elke 15 tot 20 minuten passeert een busje op de route. Om in- of uit te stappen volstaat het om eender waar op de route de chauffeur een teken te geven. De chauffeur zal op een veilige plaats stoppen om u te laten in- of uitstappen. 

De voertuigen werden geleverd door Bringo Electric Vehicles.

>>> Meer info over de Wandelbus in Stad Gent

Copyright © 2019 Keolis Belgium All Right reserved | Privacy | Website by Flexvision