Recordgroei en voortdurende transformatie

22/05/2019

2018 was een jaar van uitzonderlijke ontwikkeling voor Keolis. Heel wat aanbestedingen werden gewonnen en ook de omzet steeg aanzienlijk.

Keolis zet zijn ontwikkeling voort met een groei met dubbele cijfers, het verhoogt zijn operationele marges aanzienlijk en investeert om zijn status als een speler van wereldklasse in gedeelde mobiliteit te consolideren. Dankzij onze prestaties kunnen we groeien en onze transformatie voortzetten in een uiterst competitieve omgeving.

Jean-Pierre Farandou, CEO van de Keolis Groep.

Na een aanhoudende groei in 2017 (+6,4 %), heeft de Groep in 2018 een recordgroei van +10 % gerealiseerd. Deze dynamiek wordt verklaard door de grote successen die zowel in Frankrijk als in de rest van de wereld zijn geboekt. Ook het vermogen van de Groep om te innoveren op het gebied van gedeelde, duurzame autonome mobiliteit dragen bij aan het succes.


De Keolis Groep realiseerde in 2018 een recordgroei van +10 % in de wereld.

In Frankrijk

In 2018 waren er veel aanbestedingen, met commerciële successen in een steeds competitievere omgeving. Dankzij deze contracten kon de Groep het vertrouwen van de organiserende overheden behouden en nieuwe klanten werven.

Keolis verstevigt zijn leiderschap op de open Franse markt en bevestigt zijn ambitie om de voorkeurspartner van de lokale overheden te zijn en hen te ondersteunen bij de transformatie van hun grondgebied en de ontwikkeling van hun aantrekkingskracht.

Niet alleen werden heel wat stedelijke contracten gewonnen (Nancy, Chambéry, Ile-de-France), maar ook heel wat contracten werden vernieuwd (Tours, Orléans, Arras …). EFFIA, dat parkings beheert, heeft 25 markten binnengehaald in 2018.

Internationaal

51 % van de omzet van de Keolis Groep wordt in Frankrijk gegenereerd. De rest komt van de 15 andere landen. Keolis wordt een steeds belangrijkere speler in de wereld.

Dankzij betere prestaties is het aantal bezoekers in Boston sinds 2014 met 22 % gestegen.

De expertise op het spoor werd in mei 2018 bevestigd door het 15-jarige contract “Transport for Wales” binnen te halen. Dit is het grootste contract dat Keolis ooit heeft binnengehaald. In totaal gaat het over 1623 kilometer aan sporen, 128 treinen en 247 stations. In Boston werd het contract vernieuwd. Dankzij een verbeterde prestatie is het aantal bezoekers er sinds 2014 met 22 % gestegen.

Keolis bevestigde in 2018 zijn status als wereldleider voor tramvervoer. De joint-venture Shanghai Keolis baat de eerste tramlijn uit in het Chinese Songjiang. In het noorden van Europa is het contract in het Noorse Bergen verlengd voor 8 jaar. Sinds 2010 verdubbelde het aantal bezoekers. Ook de tweede tramlijn van Denemarken wordt door Keolis uitgebaat. Deze gaat open in 2021.

Keolis baat in Doha, Qatar het metronet uit. Naar aanleiding van het WK voetbal in 2022 werden al 1000 medewerkers aangeworven en opgeleid.

2018 was ook een succes op het vlak van automatische metrolijnen. In Qatar werden 1000 medewerkers aangeworven en opgeleid om het metronet in Doha te onderhouden en uit te baten. Dit in voorbereiding naar het WK voetbal in 2022. Ook de eerste automatische metro in China werd in gebruik genomen in Pujiang. In India werden dan weer twee nieuwe secties toegevoegd aan het bestaande netwerk.

Keolis versnelt de transformatie door innovatie

Duurzame mobiliteit

Keolis zet zich in om samen met vervoersautoriteiten en passagiers te werken aan een duurzamere mobiliteit. Keolis bereidde zich voor op de lancering van een aantal exclusieve openbare vervoersmiddelen: 100 % elektrische High Level Service Buses (HSLB’s) in Amiens en Bayonne-Biarritz-Anglet, waterstof HSLB’s in Pau en de nieuwe Caen-tram die de komende maanden op de markt zal worden gebracht. Hierdoor zal de Groep in 2019 de operator worden met het grootste aantal 100% elektrische netwerken in Frankrijk.

In december 2018 werd Keolis Canada de grootste 100 % elektrische schoolbusvervoerder in Noord-Amerika.

In de Verenigde Staten zal de Groep binnenkort aan het hoofd staan van de op één na grootste elektrische vloot aan de Oostkust. Keolis heeft er de eerste volledig elektrische buslijn. Op lange termijn zal het volledige wagenpark (43 bussen) worden omgezet in elektriciteit.

In real-time gedeelde mobiliteit

Keolis wil gebruik maken van de ontwikkeling van AI om haar expertise in real-time on-demand transport te consolideren.

Dit aanbod is een garantie voor flexibiliteit voor de passagiers van openbaar vervoer en vermindert de files in de stad door het delen van voertuigen.

In digitale mobiliteit

Om een vereenvoudigde en samenhangende reiservaring te bieden, creëert Keolis voortdurend nieuwe digitale mobiliteitsdiensten.

In Dijon lanceerde de Groep de eerste contactloze betaaloplossing in een Frans transportnetwerk. Dankzij de zeer snelle en succesvolle lancering van deze innovatie (83.000 nieuwe gebruikers in één jaar tijd), hebben Keolis en Dijon Métropole deze dienst, die in eerste instantie op de tram werd ingezet, uitgebreid naar het busnetwerk.

In autonome mobiliteit

Keolis, pionier in nieuwe mobiliteit, zette zijn strategie voort om autonome shuttles in te zetten in samenwerking met de fabrikant Navya.

In 2018 werden negen nieuwe experimenten opgestart in Frankrijk (in Rijsel en Rennes, op de campussen van de universiteiten, in Nevers en Parijs, op de luchthaven Charles de Gaulle) en internationaal (in Australië, in Canada, in België)

In 2019 zal de Groep deze experimenten voortzetten, met name in Lyon, Australië, Sydney en Newcastle.

Sinds de lancering in 2016, exploiteerde Keolis pendeldiensten op meer dan 30 sites, legden de shuttles meer dan 60.000 km af en vervoerden ze meer dan 140.000 passagiers.

De grote stijging van de omzet en winstgevendheid bevestigt de relevantie van de strategie van Keolis. Zo is het mogelijk om de transformatie van de Groep te financieren, gericht op de mobiliteit van morgen: gedeeld, duurzaam, verbonden en autonoom.

In 2018 heeft de Groep een evenwicht bereikt tussen zijn activiteiten in Frankrijk en in het buitenland, zowel op het vlak van de omzet (51 % tegenover 49 %) als op het vlak van de verdeling van zijn 3,3 miljard passagiers per jaar.

Symbolisch voor de dynamiek van de Groep steeg het personeelsbestand van Keolis met 3 % en werkten eind 2018 in totaal 65.000 medewerkers bij de Groep (37.000 in Frankrijk en 28.000 internationaal) in 16 landen.

Copyright © 2019 Keolis All Right reserved | Privacy | Website by Flexvision