CNG – Alternatieve brandstof

01/01/2020

Keolis zet in op milieuvriendelijke alternatieven voor brandstof. Enkele van onze bussen rijden daarom op CNG. Dit alternatief verschilt weinig van de klassieke brandstoffen: het rijdt even vlot, dus blijft jouw ervaring met ons vervoer even aangenaam.

Wat is CNG?

CNG is een afkorting voor Compressed Natural Gas. Het is een samengeperste variant van aardgas en bestaat uit koolwaterstof en methaan dat voornamelijk als voertuigbrandstof wordt gebruikt. Het aardgas wordt vloeibaar verpompt en op de gewenste druk verdampt. Aardgas wordt gecomprimeerd omdat het zo minder ruimte inneemt in de stalen cilinders waarin we het opslaan.

Heel wat voertuigen op CNG zijn uitgerust met een dubbele tank voor gas of benzine. Zo kan je overschakelen naar een andere brandstof wanneer je CNG-tank leeg is. Dit wordt bifuel genoemd.

De voordelen van CNG

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan rijden met CNG-wagens. CNG is over het algemeen minder milieubelastend dan de klassieke fossiele brandstoffen. Het stoot tot 95 % minder stikstofoxyden (NOx), 20 % minder broeikasgassen (CO2) en tot 90 % minder fijnstof uit dan een diesel of benzine. Omdat een CNG-auto geen roet uitstoot, is een roetfilter overbodig en bespaar je ook op onderhoud. Het heeft dus een positieve invloed op de luchtkwaliteit en op de gezondheid.

Door de extra aardgastank vergroot het rijbereik van een CNG-auto met gemiddeld 300 à 400 kilometers. Dat stemt overeen met de maximale actieradius van de nieuwe generatie elektrische auto’s. Wanneer de CNG-tank leeg is, schakelt het systeem automatisch over op benzine zonder dat je daar iets van merkt. Ook het tanken verloopt probleemloos. Op de weg merk je geen verschil tussen het rijden op benzine of gas. Of toch, een voertuig op CNG is 4 dB stiller dan een diesel-voertuig.

Vragen over CNG

Een gastank is veilig. Gastanks worden ontworpen, gefabriceerd en gecertificeerd volgens de hoogste industrienormen. Daarnaast beschikken ze over een veiligheidsklep waarlangs het gas in extreme omstandigheden gecontroleerd vrijkomt in de buitenlucht. In het geval van een lek vervliegt aardgas in de atmosfeer omdat het lichter is dan lucht.

Hoe verschillen CNG en LPG van elkaar? LPG staat voor Liquified Petroleum Gas. Het is een vloeibare brandstof die ontstaat als restproduct van de raffinage van benzine en diesel. CNG of Compressed Natural Gas is niets meer of minder dan het aardgas dat je thuis ook gebruikt, maar dan in samengeperste vorm.

Het komt er dus op neer dat deze voertuigen even goed presteren als voertuigen op benzine of diesel. Ze zijn daarbij minder vervuilend en bieden even veel comfort. Bij Keolis gaan we zo met dit duurzame alternatief richting de toekomst.

Copyright © 2019 Keolis All Right reserved | Privacy | Website by Flexvision