VIDEO: Buschauffeur: een mannenberoep?

08/03/2019

Het beroep buschauffeur moet nog steeds vechten tegen vooroordelen. Met een bus rijden is typisch iets voor mannen. Het cliché “zeg niet te gauw, het is weer een vrouw” wordt nog te vaak gebruikt. Bij Keolis bewijzen sterke vrouwen het tegendeel. En ook de mannelijke chauffeurs geloven dat mannen en vrouwen even goede chauffeurs kunnen zijn.

Met een aandeel van 15 procent zijn vrouwen duidelijk in de minderheid. We vroegen onze chauffeurs hoe dat komt. 

Buschauffeur Bus4You
Je hebt met je fiets leren rijden, dat is gelukt.  Erna heb je met de auto leren rijden, dat is ook gelukt. Met de bus leren rijden, dat is bij mij gelukt, nu is het aan jou, aldus Petra.

Laura, 5 jaar buschauffeur, krijgt af en toe nog te horen  dat vrouwen minder zouden durven: “Passagiers vragen me wel eens of ik met zo’n grote bus durf te rijden, maar uiteindelijk is het niet moeilijker voor een man dan voor een vrouw.”

Petra, 19 jaar buschauffeur verwoordt het zo: “Er zijn mensen die me zeggen dat ze het niet zouden durven of kunnen.” “Maar waarom niet?”, antwoord ik dan, “Je hebt met je fiets leren rijden, dat is gelukt.  Erna heb je met de auto leren rijden, dat is ook gelukt. Met de bus leren rijden, dat is bij mij gelukt, nu is het aan jou.”

Petra en Laura zijn er dus van overtuigd dat iedereen met een bus kan leren rijden, maar dat er gewoon een gezonde portie lef voor nodig is om de stap te zetten. 

Vooroordelen waren vroeger nog meer dagelijkse kost. “Het is een gedachte van de vorige eeuw dat chauffeur een mannenberoep is,” zegt Armand, 17 jaar buschauffeur, “Het is wel al beter nu, maar vroeger moest je je veel harder bewijzen. Gelukkig evolueert alles, want vroeger was het voor vrouwen moeilijker omdat  ze in een echt mannenbastion terechtkwamen. Een vrouw aan het stuur wordt vandaag meer aanvaard.”

Hoewel Armand en zijn mannelijke collega’s vrouwen aan het stuur niet meer als een rariteit zien, krijgen vrouwelijke medewerkers soms toch nog opmerkingen. 

Sara, sinds een paar maanden  buschauffeur, dacht dat ze het niet ging kunnen omdat mensen in haar omgeving haar vertelden dat ze niet met de auto zou kunnen rijden. “Mensen hebben snel een oordeel over jonge mensen, en in het bijzonder over jonge vrouwen zoals ik, dat we niet met een bus kunnen rijden,” legt ze uit, “Als je dan het gezicht ziet van die mensen als we het toch kunnen.”

Ook Ingrid en Kathleen, respectievelijk 12 en 13 jaar buschauffeur, zijn blij met hun keuze voor het beroep: “Ik heb wel afgezien om het te leren, maar ik heb volgehouden,” zegt Ingrid, “En ik ben blij dat ik heb volgehouden, want ik doe het graag.” Kathleen verwoordt het als volgt: “Ik heb het geluk om iets te doen dat ik leuk vind. Ik hoop dan ook nog een aantal jaren te kunnen blijven werken als buschauffeur.”

Deze drie vrouwen bewijzen samen met de andere vrouwen bij Keolis dat buschauffeur ook een beroep is voor vrouwen. En zelfs mannen zijn hiervan overtuigd.

“Buschauffeur is een beroep dat zowel mannen als vrouwen even goed kunnen doen. Iedereen kan even vriendelijk zijn, iedereen kan goed leren rijden, iedereen kan perfect een bus besturen”, aldus Jan, 13 jaar buschauffeur.

Met een gezonde portie lef, geloof in jezelf en het juiste rijbewijs kan iedereen dus een goede buschauffeur zijn.

Buschauffeur, een mannenberoep? Wij dachten het niet!

Copyright © 2019 Keolis All Right reserved | Privacy | Website by Flexvision